چنانچه در حوزه انجیر خشک فعالیت می کنید باید ابتدا به صورت واضح و مبرهن برای مخاطبان خود روشن کنید اساسا انجیر خشک چیست؛ برای پاسخ به این سوال مهم ابتدا باید درباره انواع انجیر خشک، نحوه بسته بندی و تزیین آن، فواید و خواص انجیر خشک و روش خشک کردن انجیر اطلاعات کافی بدست آورد. با میوانو همراه باشید تا به بهترین نحو ممکن از این مباحث سیراب گردید.
فهرست محتوایی مطلب
انجیر خشک چیست؟
انجیر خشک (Dried Fig) یکی از بهترین انواع میوه خشک در سرتاسر گیتی است که از خشک کردن (Dehydrate) میوه انجیر تازه که میوهای منحصر به فرد، پر خاصیت و شیرین است، با روش های متنوع تولید می گردد. این محصول اندازهای حدود انگشت شصت انسان داشته و داخل آن از دانههای ریز ریز و پوستی نسبتا ضخیم پر میباشد.
قطع به یقین امروزه از هر کسی بپرسید که انجیر خشک چیست، براحتی بهتون پاسخ میده؛ ولی وای از اون روزی که بخواهید بدونید میوه خشک انجیر رویایی و شگفت انگیز از چه سرزمینی به دیگر نقاط این جهان عظیم صادر شده، اینجاست که مغز افراد هنگ میکنه و فرار رو بر قرار ترجیح میدن!
تاریخچه پیدایش انجیر خشک
شناخت اینکه انجیر خشک مال کجاست و چه پیشینه و تاریخی دارد، به ما کمک خواهد کرد تا بهتر بفهمیم که اساسا انجیر خشک چیست.
اگرچه عموما انجیر را متولد نواحی مدیترانه و حتی برخی نقاط ایران میدانند اما این میوه دوستداشتنی و خوشمزه بومی یونان است و در خانواده انواع توت طبقهبندی میشود. متون و شواهد تاریخی هم نشان میدهد که بیش از سه هزار سال قبل از میلاد کاشت درخت انجیر در مصر باستان مرسوم بوده و مصرف آن بین مصریان رواج داشته است.
نکته جالب توجه این است که مصریان باستان انجیر را میوهای مقدس میدانستهاند چراکه نقش آن بر دیوار معابر و مقابر فراعنه با قدمتی بیش از 3 هزار سال مشاهده شده و در این مکانها بقایایی از انجیرهای خشک شده نیز یافت شده است.
براساس تورات نیز، یهودیان نشستن زیر درخت انجیر را نشانه سلامتی و ایمنی میدانستند و وقتی درخت انجیری آسیب میدید، آن را نشانه درد و بلا میدانستهاند. در قرآن کریم نیز سورهای به نام عربی انجیر یعنی تین، وجود دارد و تنها یکبار در ابتدای این سوره نام انجیر (تین) آمده و خداوند به انجیر، زیتون، طور سینا و بلد امین سوگند یاد کرده است.
جالبتر اینکه برخی متون کارشناسی انجیر را قدیمیترین گیاهان خوراکی بشر میدانند که عمری بیش از گندم و حبوبات دارد. همچنین عنوان شده که برگ این درخت کهن اولین لباس آدم و حوا در باغ بهشت بوده و به همین خاطر به عنوان یک میوه بهشتی در قرآن به آن قسم خورده شده است.
انجیر اما در ایران بیشتر در شهرستانهای پلدختر و استهبان کشت شده و این دو شهر به عنوان قطب تولید انجیر کشور شناخته میشوند. کیفیت محصول تولیدی این دو شهر در دنیا شهره است و انجیر تولیدی پلدختر به عنوان نوبرانهترین انجیر سیاه جهان شناخته میشود و در استهبان نیز گونه سبز رنگ انجیر کشت میشود.
مصرف انجیر سبز بیشتر به صورت خشک شده رواج دارد و به همین خاطر دارای ماندگاری بالاتری نیز هست.
محصولات تولیدی از انجیر خشک
جالب است بدانید که میوه خشک انجیر از نوع تازه آن به مراتب خوشطعمتر و شیرینتر می باشد. از این میوه خشک بسیار پرطرفدار می توان محصولات دیگری مثل مربای انجیر خشک، شربت انجیر خشک، حلوای انجیر خشک و ژله انجیر خشک درست کرد.
انجیر خشک به انگلیسی
ترجمه انجیر خشک به انگلیسی Dried Fig و به لاتین Ficus Arida می باشد.
تعبیر خواب انجیر خشک
جالب است بدانید حتی ما تعبیر خواب انجیر خشک از حضرت یوسف پیامبر هم داریم و اگر خواب این محصول را ببینید می توانید آن را تعبیر خواب نمائید. اگر در مورد جواب انجیر خشک شده در جدول هم بخواهید بدانید باید بگوییم پاسخ آن یک کلمه 4 حرفی با نام زبیب می باشد.
انواع انجیر خشک
نام علمی درخت انجیر فیکوس (Figus) است و بیش از 600 گونه مختلف که اغلب وحشی و زینتی هستند، دارد. اما به طور کلی انجیر به دو نوع خوراکی و غیرخوراکی تقسیمبندی میشود. میوهدهی درخت انجیر خوراکی در سال نهایتا یک یا دوبار است که اواسط بهار و تابستان بوده و نوع خوراکی آن در سه دسته معمولی، ازمیر و سانپدرو طبقه بندی میشود.
انجیر معمولی که به طور کلی نوع کشتشده باستانی انجیر است به صورت وحشی بومی مناطق صخرهای، آفتابی و خشک است. گلهای این نوع انجیر نیازی به گردهافشانی ندارند و انجیرهای سیاهی که در بازار میبینید عموما از این نوع انجیر هستند.
اما مهمترین نوع اقتصادی و تجاری انجیر که در ایران نیز به وفور یافت میشود، انجیر ازمیر است. این نوع انجیر عموما به رنگ سبز در ایران یافت میشود اما به طور کلی در نقاط مختلف ایران میتوان انجیر ازمیر را در انواع سیاه، سبز، متی، شاهانجیر، کشکی و پیوس یافت. نوع سوم انجیر که به عنوان انجیر سانپدرو شناخته میشود در سال دوبار محصول میدهد که مرحله اول مهمتر است.
اگر بخواهیم انجیر را براساس میوه آن تقسیمبندی کنیم به طور کلی از نظر رنگ میوه به سه نوع انجیر سیاه، انجیر زرد یا سبز و انجیر سفید تقسیمبندی میشود. انجیر زرد رنگ یا سبز مایل به زرد دارای بخش داخلی قرمز رنگ است و با توجه به اینکه شیرینی آن کمتر بوده و گونه خشکشده آن خوشطعمتر میشود، به صورت انجیر خشک مصرف میشود.
یکی دیگز انواع انجیر خشک، انجیر سبز است که بزرگ و کمآب است و با پوستی ضخیم و گوشتی سفید یافت میشود. با توجه به اینکه شیرینی این میوه نیز زیاد نیست به صورت خشکشده مصرف میشود.
انجیر قهوهای یا سیاه گونه دیگر انجیر است که بسیار پرآب و شیرین بوده و به هر دو صورت تازه و خشک مصرف میشود. نوع دیگر انجیر به رنگ بنفش است که بسیار شیرین و پرآب بوده و اندازههای کوچک و متوسطی دارند.
بهترین رهنمود و استدلال برای کسی که نمیداند انجیر خشک چیست و یا اهمیت آن را درک نمی نماید، می تواند بیان موشکافانه فواید و خواص انجیر خشک باشد؛ زیرا هرچه به این مهم پرداخته شود، رغبت به این نعمت استثنایی خداوند صد چندان می گردد.
خواص و فواید انجیر خشک شده
مهمترین بخش برای شناخت اینکه انجیر خشک چیست، فواید و خواص انجیر خشک می باشد که بسیار زیاد و شگفت آور است. انجیر خشک شده خواص بسیار متعددی دارد و علاوه بر اینکه برای سلامت انسان مفید است، نقش مغذی نیز دارد. انجیر خشک دارای کربوهیدرات، فیبر، آهن، مس، منیزیم، پتاسیم، ریبوفلاوین، تیامین، ویتامین ب6، آ، ث و کا است.
به طور کلی خوردن این میوه خشک مقوی با احتساب کالری موجود در آن، به عنوان یک میانوعده، بسیار معقول، کمکالری و سالم و مغذی محسوب میشود. البته انجیر خشک نسبت به میوه تازه آن کالری و قند بیشتری دارد چراکه خشک شدن میوهها، شیرینی آنها را بیشتر میکند.
وجود مقادیر زیادی مس در انجیر خشک به عنوان یک ماده معدنی حیاتی، در فرآیندهای متعددی از بدن تاثیرگذار است. انجیر خشک به سبب وجود مس، در متابولیسم و تولید انرژی، تشکیل سلولهای خونی و عصبی اثرگذار است.
همچنین وجود ویتامین ب6 در انجیر خشک موجوب شده که این میوه خشک، کمک زیادی به تجزیه پروتئینهای غذایی کرده و پروتئینهای جدید ضروری بدن را تولید کند. همچنین نمیتوان از اثر و نقش مهم انجیر خشک در سلامت مغز غافل شد.
به طور کلی اگر میخواهید سلامت دستگاه گوارش و قلب را تقویت کرده و سطح قند خون بدنتان را کنترل کنید از ارزش غذایی انجیر خشک غافل نشوید. استفاده طولانیمدت و مداوم انجیر خشک موجب رفع مشکلات دستگاه گوارشی و بهبود یبوست میشود.
-
فواید انجیر خشک برای سلامت پوست
طبق تحقیقات انجام شده انجیر خشک به دلیل مواد معدنی و مغذیای که دارد میتواند اثرات خوبی روی پوست خصوصا برای افرادی که دچار آلرژیهای پوستی و پوست خشک هستند، بگذارد. براساس یک تحقیق انجامشده روی 45 کودک عصاره تهیهشده از میوه خشک انجیر موجب بهبود علائم آلرژیهای پوستی روی آنها شده و علاوه بر این تاثیر، هیچگونه اثر منفی نیز روی پوست آنها نشان نداده است.
وجود آنتیاکسیدان قابل توجه در انجیر خشک همچنین موجب اثرات مثبت روی سلولهای پوستی شده و میتواند موجب کاهش چین و چروکهای پوستی گردد. به همین خاطر علاوه بر خواص قابل توجهی که انجیر خشک روی سلامتی انسان دارد، استفاده این محصول مفید و مقوی، خصوصا به خانمها که به سلامت پوست خود حساسند توصیه میشود.
-
فواید انجیر خشک برای تقویت دستگاه گوارش
انجیر خشک یکی از میوهها و تنقلاتی است که همواره به عنوان یک درمان خانگی برای بیماریها و مشکلات گوارشی مطرح بوده است. فیبر موجود در این میوه خوشمزه و شیرین، با نرمکردن و افزایش حجم مدفوع، یبوست را کاهش داده و به عنوان یک پریبیوتیک و منبع غذایی برای باکتریهای سالم تشکیلشده در روده عمل کرده، که نتیجه آن سلامت دستگاه گوارش است.
تحقیقات انجام شده روی 150 بیمار مبتلا به سندروم روده تحریکپذیر همراه با یبوست نشان داده که استفاده روزانه دو وعده حدود 45 گرم انجیر خشک(حدود 4 عدد)، موجب کاهش بسیاری از علائم بیماری خصوصا، درد، نفخ و یبوست شده است.
البته نباید از مضرات حاصل از زیادهروی در این محصول هم غافل شد؛ در صورتی که این میوه خشک به عنوان درمان خانگی یبوست در حجم و وعدههای زیادی مورد استفاده قرار گیرد ممکن است موجب اسهال و مشکلات گوارشی شود.
-
فواید انجیر خشک برای پیشگیری و درمان سرطان
به طور کلی میوههای خشک به دلیل مواد مغذی، ویتامینها و پروتئینهای سرشاری که دارد، یکی از بهترین محصولات و میانوعدهها برای پیشگیری و درمان سرطان هستند. انجیر خشک نیز از این مساله مستثنی نیست، خصوصا این میوه خشک غنی از آنتیاکسیدان و ویتامینهای مغذی برای سلامت بدن بوده و مطالعات خبر از اثرات امیدوارکننده آن بر بهبود سلولهای سرطانی دارند.
همچنین این میوه خشک شیرین و خوشطعم، خاصیت ضد توموری در برابر سرطان روده بزرگ، سرطان سینه، سرطان دهانه رحم و سلولهای سرطانی کبد دارد. البته این به آن معنا نیست که بیماران سرطانی با مصرف انجیر بهبود پیدا میکنند؛ اما به طور کلی یکی از راههای پیشگیری از سرطان و کاهش سرعت پیشروی سلولهای سرطانی در بدن انسان استفاده از انجیر خشک است.
-
فواید انجیر خشک برای دیابتیها
یکی از مهمترین خواص انجیر خشک این است که میتواند نیاز بیماران مبتلا به دیابت را به انسولین کاهش دهد. همچنین نمی توان از نقش کنترل کننده انجیر خشک بر روی سطح قندخون بدن چشمپوشی کرد، چرا که این میوه خشک تاثیر مطلوبتری بر سطح قندخون دارد.
البته باید دقت داشت که با توجه به قند بیشتر انجیر خشک نسبت به میوه تازه آن مصرف زیاد آن در کوتاهمدت ممکن است موجب افزایش سطح قند خون شود. پس دقت داشته باشید که اگر در کنترل و مدیریت سطح قندخون خود مشکل دارید باید در نحوه و میزان مصرف انجیر خشک دقت کنید.
-
انجیر خشک را در رژیم غذایی خود جای دهید
با فواید انجیر خشک که بسیار بینظیر و فوق العاده هستن آشنا شدید؛ حال اگر برای سلامت بدن خود اهمیت قائلید، نسبت به گنجاندن این میانوعده اعجابانگیز در زنجیره غذایی خود درنگ نکنید. اما چگونه این میوه خشک جذاب و خوشمزه را در رژیم غذایی خود جای دهیم و چه زمانهایی بهتر است که آن را مصرف کنیم.
با توجه به اینکه انجیر خشک محصولی با کالری نسبتا مناسب است یک میانوعده عالی محسوب میشود. همچنین میتوانید از آن به عنوان دسر یا افزودنی برای سالاد و صبحانه نیز استفاده کنید. انجیر خشک با شیره یک محصول مقوی و عالی برای تقویت بدن خصوصا در وعدههای صبحانه است.
همانطور که گفته شد انجیر خشک سرشار از قند و کالری است و زیادهروی در مصرف آن هم خصوصا برای بیماران دیابتی مناسب نیست. دمنوش انجیر با طعم نسبتا شیرین و خوشی که دارد میتواند مهمان همیشگی پذیرایی شما و جایگزینی بسیار خوب برای چای باشد.
آیا تابحال شده خودتان وقتی فهمیده اید انجیر خشک چیست و چه خواص فوق العاده ای در درمان انواع بیماری به خصوص کرونا دارد، اطرافیان خود را نسبت به آن توجیه کرده و به خرید انواع انجیر خشک ترغیب نمائید؟ اگر پاسخ نه بدهید واقعا در حق عزیزان خود کوتاهی کرده اید!
مضرات انجیر خشک
هیچ ماده غذایی در طبیعت نیست که اگر به قاعده و طبق اصول آن مصرف شود برای انسان ضرر داشته باشد. حال اگر با مصرف بیش از اندازه این قاعده شکسته شود، ممکن است فرد با مشکلاتی مواجه گردد.
از جمله ضررهای انجیر خشک در اثر مصرف بیش از اندازه و نادرست می توان به سنگینی معده، نفخ، آلرژی و حساسیت، آسیب به روده و کبد، اختلال در جذب کلسیم و کاهش سطح قند خون اشاره نمود.
پس باید بدانید که با زیاده روی در مصرف، انجیر خشک حساسیت زاست و برای دیابتی ها هم مشکل ایجاد می کند. ولی با مصرف درست شما از مزایای بسیار زیاد انجیرهای خشک شده بهره خواهید برد.
روش خشک کردن انجیر
برای تولید انجیر خشک در منزل دو روش وجود دارد؛ حال اگر به دنبال این هستید که انجیر را به روش سنتی و در خانه خشک کنید، باید بگوییم که این کار بسیار ساده است. کافی است که با مراجعه به میوهفروشی، مقداری انجیر تازه، با کیفیت و خوشطعم (اگر انجیر سبز باشد بهتر است) تهیه کرده و به خوبی آنها را شستوشو دهید.
پس از این مرحله انجیرها را داخل یک سینی با روکش توری مقابل آفتاب قرار داده و در مکانی قرار دهید که هم آفتاب به خوبی به آن بتابد و هم از خطر حشرات و… به دور باشد.
بسته به میزان آب و کیفیت انجیر زمان خشک شدن آن متفاوت است؛ پس از اینکه چروکیده شدن سطح انجیر را مشاهده کردید، میتوانید داخل انجیرها را بررسی کرده که شیره حداقلی داخل آن باقی مانده باشد و سپس اگر تمام شرایط مطابق میلیتان بود میتوانید آن را به عنوان یک میانوعده مقوی و عالی مصرف کنید.
البته با رشد تکنولوژیهای امروز، میتوانید برای سرعت بخشیدن به روند خشک شدن انجیر، از مایکروفر، فر، خشککن و یا حتی اجاق گاز هم استفاده کنید.
اما این نکته را توجه کنید که تولید انجیر خشک به روش سنتی و خانگی به دلیل اینکه اولا انجیر فقط در تابستان در دسترس است و همچنین فرآیند طولانی و سخت خشک شدن در ابعاد بزرگ، کاری دشوار است. روند خشک کردن صنعتی انجیر، تولید انجیر خشک در احجام بسیار بزرگ را ممکن کرده و این فرآیند کمک میکند که انجیر خشک باکیفیت و خوشطعم در تمام فصول در خشکبار فروشیها در دسترس ما باشد.
شما می توانید با مطالعه انواع روش خشک کردن انجیر، کاملا با این موضوع مهم به خصوص برای اجرا در خانه آشنا شوید.
خیلی افراد روزانه از ما میپرسن که اگر انجیر خشک کیلویی و عمده از شما بخریم، چجوری میتونیم برای مدت طولانی نگه داریم که یک وقت با خراب شدن، ضرر به جیب مبارک نخوره! دلیلشون هم اینه تا پول تو جیب ما هست میخواهیم این میوه خشک خارق العاده را تهیه کنیم و بزاریم در طول سال بچه ها ازش مصرف کنن. پاسخ ما بعنوان میوانو اینه که اصلا جای هیچ نگرانی نیست و بهترین متد نگهداری انجیر خشک رو متخصصان میوانو بهتون آموزش خواهند داد.
طریقه نگهداری انواع انجیر خشک برای زمان طولانی
پس از دانستن این مطلب که انجیر خشک چیست و انواع و خواص انجیر خشک چه می باشد؛ این سوال پیش می آید که بسته بندی انجیر خشک شده چگونه می باشد و برای جلوگیری از کرم زدن انجیر خشک، آن را در کجا نگهداری کنیم. یعنی در اصل راه نگهداری طولانی مدت انجیرهای خشک خریداری شده چیست؟
برای اینکه بدانیم انواع میوه خشک انجیر را چگونه باید نگهداری کنیم باید به این نکته توجه داشته باشیم که رسیدن رطوبت و نور مستقیم خورشید به آن حکم از بین رفتن آن پس از مدتی کوتاه دارد. پس باید این محصول را در ظرف شیشه ای یا پلاستیک فریزری به گونه ای در یخچال یا فریزر قرار دهیم که رطوبت به آن نرسد!
در این صورت، بسته به کیفیت انجیر خشک، می توانید بین 6 ماه تا یک سال آن را بصورت سالم نگه دارید. این نکته را بدانید هرچه به پایان این زمان نزدیک شوید، از شیرینی و طعم میوه خشک انجیر کاسته می شود.
راه خیلی بهتری هم برای نگهداری انجیرهای خشک شده وجود دارد که البته در زندگی آپارتمان نشینی امروز شاید کمتر امکان آن وجود داشته باشد. آن هم این است که ابتدا انجیرهای خشک شده را با رازیانه وحشی و برگ بو قاطی کنید و سپس همه را در کیسه های نخی قرار داده و به انباری خشک و بدون نور مستقیم آفتاب منتقل نمائید. خواهید دید که چقدر این راه نگهداری انجیر خشک شگفت انگیز است.
بسته بندی و تزیین انجیر خشک
وجود بسته بندی مناسب بسیار می تواند در بالا رفتن فروش یک کالا تاثیر داشته باشد. زمانی که فردی مشغول خرید و مشاهده قفسه های یک فروشگاه است، مهمترین عاملی که می تواند او را جذب و ترغیب به خرید نماید، بسته بندی شکیل و زیبای محصول است.
میوه های خشک شده انجیر هم از این امر مستثنی نبوده و بسیاری شرکت ها، بسته بندی انجیر خشک را یکی از مهمترین فاکتورهای تاثیرگذار در فروش انجیر خشک خود می دانند.
با توجه به اهمیت این موضوع، فروشگاه میوانو سعی نموده با بهره گیری از طراحان زبده و حرفه ای، و همچنین استفاده از مدل رفتاری بازار در زمان های مختلف، بسته بندی مناسبی را برای اجناس خود به خصوص انجیر خشک قرار دهد.
- تزیین انجیر خشک برای یلدا
به نظر شما مگر می شود در شب یلدا، انواع خوراکی ها و میوه های خشک در پذیرایی تهیه شده باشند؛ ولی میوه خشک خوشمزه و پر فایده ای مانند انجیر خشک در آن یافت نشود؟!
پس اگر خرید انجیر خشک برای شب یلدا بعنوان بلندترین شب سال انقدر مهم است، تزیین انجیر خشک هم قطعا اهمیت زیادی پیدا خواهد نمود؛ زیرا نشان از هنر و زیبایی شناسی میزبان در میان افراد شرکت کننده دارد.
- تزیین انجیر خشک برای عید نوروز و دیگر اعیاد سال
سنت بسیار قدیمی و مهمی که در عید نوروز وجود دارد، دید و بازدید ما بین اقوام، آشنایان و دوستان است. حال فردی در زمینه میهمان دوست بودن و مهمان پذیری از دیگران پیشی میگیرد که به فکر تهیه و خرید مواد خوراکی مقوی و پر فایده و در عین حال خوشمزه باشد.
با این تفاسیر چه چیزی ارزشمندتر از انجیر خشک می تواند تمام این موارد را پوشش دهد؟ پس از خرید انجیر خشک بهتر است به زیباترین شکل ممکن این محصول مفید جلو میهمان ها قرار بگیرد و این امر است که تزیین انجیر خشک برای عید نوروز و دیگر اعیاد سال را مهم می سازد.
سخن پایانی
ما در میوانو سعی نمودیم تا درباره این توضیح دهیم که انجیر خشک چیست؛ سپس به بررسی انواع انجیر خشک، نحوه خشک کردن انجیر، روش نگهداری و تزیین در شب یلدا، فواید و خواص انجیر خشک پرداختیم، تا اطلاعات شما عزیزان را درباره این میوه خشک فوق العاده کامل نمائیم.
یکی از بهترین انواع میوه خشک است که بسیار پر خاصیت و مفید است.
دو روش سنتی و صنعتی
بله. انجیر خشک یکی از بهترین مواد غذایی برای کنترل قند خون و درمان بیماران دیابتی است