میوه خشک بهتر است یا میوه تازه؟ تفاوت و شباهت

بررسی شباهت و تفاوت میوه خشک با میوه تازه

میوه‌ی خشک بهتر است یا میوه‌ی تازه؟ تفاوت میوه خشک با میوه تازه در چیست؟ خواص کدام‌یک بیشتر است و چه شباهت‌هایی با هم دارند؟ آیا با خشک شدن میوه، ارزش غذایی‌اش کم می‌شود؟ این‌ها سوالات رایجی است که قطعا به ذهن همه ما خطور کرده و در مورد اینکه کدام یک برای سلامتی بهتر است سردرگم شده‌ایم. برای پاسخ به این سوال‌ها با ما را همراه شوید.‌

6 تفاوت میوه خشک با میوه تازه

میوه خشک آنقدر طی سالهای اخیر بین مردم رایج شده که مطالب حول و حوش آن اعم از شباهت و تفاوتش با میوه تازه، ذهن خیلی ها را درگیر نموده است. در ادامه قصد داریم 6 فرق عمده این دو محصول خوشمزه را با هم مورد بررسی قرار دهیم:

  1. تفاوت میوه خشک با میوه تازه از نظر ارزش غذایی

هر دو میوه تازه و خشک دارای ارزش غذایی منحصر‌به‌فردی هستند که فواید مختلفی هم برای سلامتی دارند. با این حال، روش‌های فرآوری برای تولید میوه‌های خشک، ممکن است برخی از مواد مغذی آن‌ها را تغییر دهد و بر کیفیت کلی آن‌ها تأثیر بگذارد. در این بخش تفاوت میوه خشک با میوه تازه به تفصیل بیان شده است.

نکته: میزان استانداردِ برابری میوه‌های تازه و خشک به این صورت است: 1 فنجان میوه تازه = ¼ فنجان میوه خشک
  1. فرق میوه تازه و میوه خشک از نظر محتوای فیبر

هر دو میوه تازه و خشک منابع عالی فیبر رژیمی هستند که نقش مهمی در ارتقای سلامت دستگاه گوارش، تنظیم سطح قند خون و کاهش خطر بیماری قلبی ایفا می‌کند. با این حال، میوه‌های خشک به دلیل ماهیت غلیظی که دارند، معمولاً حاوی فیبر بیشتری نسبت به میوه‌های تازه هستند. به عنوان مثال، ½ فنجان زردآلو تازه حاوی حدود 3 گرم فیبر است، در حالی که ½ فنجان زردآلوی خشک، حدود 6 گرم فیبر دارد.

  1. مقایسه میزان ویتامین C

ویتامین C یک ماده مغذی ضروری است برای پشتیبانی از سیستم ایمنی، بهبود زخم و سنتز کلاژن است. تفاوت میوه خشک با میوه تازه در میزان ویتامین سی موجود در آن‌ها قابل توجه است. بیشتر میوه‌های تازه، منابع خوبی از ویتامین C هستند، اما فرآیند خشک کردن، محتوای ویتامین C آن‌ها را تا 80 درصد کاهش دهد. بنابراین، با مصرف میوه‌های خشک ویتامین C کمتری نسبت به میوه‌های تازه دریافت خواهید کرد. به عنوان مثال، یک فنجان موز تازه حاوی حدود 24٪ ویتامین C است، در حالی که یک فنجان موز خشک تنها 2٪ ویتامین C را تامین می‌کند.

  1. آنتی‌اکسیدان‌ها

آنتی‌اکسیدان‌ها ترکیباتی هستند که از سلول‌ها در برابر آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کنند. رادیکال‌های آزاد مولکول‌هایی هستند که می‌توانند باعث استرس اکسیداتیو (عدم تعادل آنتی‌اکسیدان و رادیکال‌های آزاد) در بدن شما شوند که می‌تواند منجر به بیماری‌های مزمن مانند سرطان و بیماری‌های قلبی شود. بسیاری از میوه‌های تازه و خشک، سرشار از آنتی‌اکسیدان‌هایی مانند پلی‌فنول‌ها، فلاونوئیدها و کاروتنوئیدها هستند.  با این حال، برخی مطالعات نشان می‌دهد که فرآیند خشک کردن ممکن است محتوای آنتی‌اکسیدانی برخی میوه‌ها را افزایش دهد.

پیشنهاد مطالعه:  خرمالو خشک چیست؛ انواع و خواص آن

طبق مجله کالج تغذیه آمریکا، برخی از میوه‌های خشک منبع غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها هستند. به عنوان مثال، فنل از (نوعی آنتی‌اکسیدان) در میوه‌های خشک مانند: انجیر و خرما بیشتر از میوه‌های تازه یافت می‌شود.

  1. فرق میوه تازه و میوه خشک در محتوای قند

یکی از مسائلی که در تفاوت میوه خشک با میوه تازه، بسیار مورد توجه قرار دارد، میزان قندشان است. میوه‌های تازه به طور طبیعی حاوی قند (عمدتا به شکل فروکتوز) هستند. با وجودی که این قند بخشی طبیعی از ساختار میوه است، بسیاری از مردم نگران دریافت بیش از حد آن هستند. به خصوص اگر دیابت داشته باشند یا بخواهند وزن‌شان را کاهش دهند.

حقیقت این است که میوه‌های خشک می‌توانند میزان قند بسیار بیشتری نسبت به میوه‌های تازه داشته باشند؛ چون در فرآیند خشک کردن، قندها حفظ می‌‌شوند. به عنوان مثال، یک فنجان انگور تازه حدود 23 گرم قند دارد، در حالی که یک فنجان کشمش تقریباً 98 گرم قند دارد.

اما بهتر است بدانید که درصد قند میوه‌های خشک یکسان نیست.‌ به عنوان مثال کشمش و آلو، قند بیشتری نسبت به سایر میوه خشک‌ها دارند. از طرفی، خشک شده‌ی میوه‌های زردآلو و زغال‌اخته (کرن بری) قند کمتری دارند.

شایان ذکر است که هنگام خشک کردن بعضی میوه‌ها به آن‌ها شکر اضافه می‌شود، بنابراین همیشه قبل از خرید برچسب آن را بخوانید.

  1. شاخص گلیسمی

شاخص گلیسمی (GI) معیاری است که نشان می‌دهد کربوهیدرات‌های موجود در غذا با چه سرعتی سطح قند خون را افزایش می‌دهند.  غذاهای با GI بالا به سرعت هضم و جذب شده و باعث افزایش شدید قند خون می‌شوند‌. در حالی که غذاهای با GI پایین دیرتر هضم خواهند شد و به تدریج سطح قند خون بالا می‌رود.

پیشنهاد مطالعه:  گلابی خشک چیست؛ فواید گلابی خشک برای بدن

شاخص گلیسمی دیگر تفاوت میوه خشک با میوه تازه است. میوه‌های خشک به دلیل داشتن درصد قند بالاتر، GI بالاتری نسبت به میوه‌های تازه دارند. البته، برخی از میوه‌های خشک، مانند آلو، GI پایین‌تری دارند.

شباهت میوه تازه و میوه خشک

  • یکی از بزرگ‌ترین شباهت‌های میوه‌های خشک و تازه، مواد مغذی آن‌ها است. هر دو نوع میوه سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی و فیبر هستند که در هر صورت مصرف هر کدام از آن‌ها برای یک رژیم غذایی سالم، ضروری‌اند. اما از آنجایی که میوه خشک غلیظ‌ترند، دارای مواد مغذی بیشتری در هر وعده هستند. به عنوان مثال، یک فنجان انگور تازه حاوی حدود 1.4 گرم فیبر است، در حالی که یک فنجان کشمش حدود 5 گرم فیبر دارد. (بالاتر این مقایسه برای قند انگور گفته شد.)
  • یکی دیگر از شباهت‌های میوه‌های خشک و تازه، محتوای آنتی‌اکسیدان آن‌هاست. در بخش تفاوت میوه خشک با میوه تازه نیز به این مورد اشاره شد. هر دو میوه تازه و خشک سرشار از آنتی‌اکسیدان هستند و با مصرف هر کدام از آن‌ها از خاصیت آنتی‌اکسیدانی‌شان بهره‌مند خواهیم شد. اما همانطور که گفته شد مطالعات نشان داده که برخی از میوه‌های خشک، سطح آنتی‌اکسیدان بیشتری نسبت به میوه تازه دارند. به عنوان مثال آنتی‌اکسیدان‌های موجود در آلو خشک بیشتر از آلو‌های تازه جذب می‌شوند.

 

کلام آخر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − 17 =