چطور برگه قیسیهای خوشرنگ با کیفیت تهیه کنیم؟ آیا روشی برای جلوگیری از سیاه شدن زردآلوهای خشک شده در خانه وجود دارد؟ در کشور ایران ۱۴۶ مدل زردآلو داریم و قطب زردآلو شاهرود و شهرهای اطراف آن است. اما درخت قیسی یک نوع کاملا جدا است و مختص خشک کردن است.
قبل از آموزش خشک کردن زردآلو باید به شما بگوییم امکان تهیه برگههای زردآلوی با همان کیفیت خوشرنگ و گوشتی که در بازار میبیند وجود ندارد؛ چون این نوع از برگههای قیسی در کوره و با دودِ گوگرد و بعضا با تیزاب (یک ترکیب شیمیایی) تهیه میشوند.
فهرست محتوایی مطلب
طرز تهیه برگه زردآلو شیشهای و زعفرانی
مواد لازم:
- ۵ لیوان آب
- ۲ لیوان شکر
- ۱ ق چ جوهر لیمو
- زعفرانِ دم کرده
آب را به همراه دو لیوان شکر و زعفران دم شده، داخل یک تابه بزرگ بریزید و روی حرارت قرار دهید تا محلول به جوش بیاید. حالا جوهر لیمو را اضافه کنید و اجازه دهید تا به مدت پنج دقیقه بجوشد. زردآلوهایی که از قبل هسته آن را جدا کردهاید داخل شربت بدست آمده بریزید.
اگر زردآلوها زیاد هستند، آنها را در چند مرحله داخل تابه بریزید تا روی هم، انباشته نشوند و شربت روی تمام سطح زردآلوها را بگیرد. یک دقیقه زمان دهید. بعد از یک دقیقه حرارت را خاموش کنید و اجازه دهید دو دقیقه دیگر داخل شربت بماند تا به اصطلاح شربت کاملا به خورد زردآلوها برود.
حالا زردآلوها را با یک کفگیر برنج سوراخدار از داخل شربت بیرون بیاورید و داخل یک آبکش قرار دهید. کمی زمان دهید تا خنک شوند. در نهایت یک آبکش بزرگ انتخاب کنید و یکی یکی زردآلوها را از طرف پوستش، داخل آبکش قرار دهید. آبکش را روی دو آجر قرار دهید تا هوا زیر آن عبور کند. به مدت ۳-۴ روز، جلو نور مستقیم آفتاب قرار دهید تا برگه زردآلوها خشک و آماده نگهداری شوند.
توجه: زردآلوها نباید کاملا خشک شوند، بلکه باید مقداری نرم باشند.
طرز تهیه زردآلو خانگی بدون هیچگونه افزودنی
- زردآلوهای سفت و رسیده را انتخاب کنید. نیازی به شستن آنها نیست.
- آنها را از وسط نصف کنید و هسته را جدا کنید.
- جایی را انتخاب کنید که کل روز آفتاب در آن قسمت وجود داشته باشد. چند سبد میوه را کنار هم قرار دهید تا هوا از زیر زردآلوها نیز رد شود و زودتر خشک شوند. البته که این کار باعث جلوگیری از سیاه شدن قسمتِ زیری قیسیها نیز خواهد شد.
- یک پارچه توری را روی سبدِ میوهها بگذارید و زردآلوها را روی پارچه توری بچینید.
- مقداری نمک روی همه زردآلوها بپاشید تا برگه قیسیها هنگام خشک شدن و حتی موقع نگهداری کپک نزنند.
نکته:
- نمک باعث سوراخ شدن ایزوگام میشود؛ بنابراین اگر قرار است آنها را پشت بام خشک کنید بهتر است ابتدا زردآلوها را داخل یک سینی قرار دهید و نمک روی آنها بپاشید و بعد روی پارچه توری که از قبل آماده کردید بچینید.
- زردآلوهای بزرگتر و زردآلوهای کوچکتر را جدا کنید. اگر زردآلوهای با اندازههای مختلف را همزمان خشک کنید، برخی از آنها بیش از حد خشک میشوند یا برخی دیگر رطوبت زیادی را حفظ میکنند و میگندند.
- روی قیسیها را با یک پارچه نخیِ نازک بپوشانید. به اینصورت برگههای زردآلو سیاه نمیشوند.
- روزی یک بار قیسیها را زیر و رو کنید تا یکدست و همزمان خشک شوند.
- روز سوم آنها را در سایه قرار دهید
مراحل خشک کردن زردآلو در فر
- زردآلوها را بشویید و اجازه دهید خشک شوند.
- هسته زردآلوها را خارج کنید.
- در داخل سینیِ فر، کاغذ روغنی بگذارید.
- سپس زردآلوها را داخل سینی بچینید. حتما سمت برش را بالا نگه دارید تا آب آن کاملا تبخیر نشود یا حالت پختگی نگیرند.
- سینی را در طبقه بالای فر قرار دهید. اگر فر گازی دارید، حتما یک قاشق لای درِ فر بگذارید تا کامل بسته نشود و فر خیلی داغ نشود و رطوبت از آن خارج شود.
- برای فرآیند خشک کردن باید فر را روی حرارت کم و با دمای 50 درجه سانتیگراد تنظیم و شروع کنید.
- زمانی که متوجه خشک شدن طرف رویی زردآلوها شدید، آنها را به طرف دیگر برگردانید.
- میوهها را با دقت تماشا کنید. وقتی پوستها شروع به چروک شدن کردند، دمای فر را تا 65 درجه سانتیگراد افزایش دهید. صبر کنید تا فرایند خشک شدن کامل شود.
- بعد از پخت سینیها را از فر خارج کرده و حدود 12 ساعت در دمای محیط بگذارید تا خنک شوند.
- برگههای زردآلو خشک را در شیشههای در بسته، نایلونهای مخصوص یا جعبههای مقوایی بستهبندی کنید.
توجه:
لبه قیسیها باید خشک شوند ولی وسط آن مقداری نرم باشند.
وقتی زردآلوها هنوز گرم هستند، آنها را از سینی جدا کنید و داخل یک پارچه توری یا سینی بگذارید تا خنک شوند.
کلام آخر