فهرست محتوایی مطلب
خرما خشک چیست؟
در صورتی که به دنبال خرید یک میان وعده شیرین در کنار چای هستید، بهترین گزینه خرما خشک است. این چیپس میوهها، سرشار از مواد معدنی و ویتأمینهای مؤثر بر سلامتی انسانها هستند. هنگام خرید این نوع از خرما، انتخاب برای شما بسیار آسان خواهد بود.
زیرا از نظر ظاهر چیپس میوههای خرما با رطب تازه، کاملاً قابل تشخیص است. پوست خرماهای خشک شده، چروکیده خواهد بود که همین نشان دهنده خشک شدن میوه درخت نخل است. در حالی که رطب تازه، دارای پوستی صاف است.
تاریخچه خرما خشک
از نظر علمی نام درخت این میوه خوشمزه و پر فایده، فونیکس داکتیلفرا خواهد بود. در فرهنگ و تاریخ گسترده ایران زمین، بارها به این میوه و درخت آن اشاره شده است. به طور مثال در بسیاری از مهرهای ایرانیان در زمانه زمامداری هخامنشیان، به راحتی میتوان نشانههای از نقش درخت خرما را مشاهده کرد.
خاستگاه میوه خرما و درخت نخل در برخی از کتب تاریخی، جزیره خارکان خلیج فارس نام برده شده است. بعدها این درخت با میوه خوشمزه آن، به هند و چین منتقل شده و در آن محیطها، پرورش یافته است.
انواع خرما خشک شده
در صورت خرید خرما خشک، میتوان آن را راحتتر و بهتر نگهداری کنید. همچنین از فوائد بیشمار آن نیز، بهره ببرید. اما این چیپس میوه شیرین و خوشمزه، دارای انواع مختلفی است که در ادامه بیشتر به آن، اشاره شده شده است.
- خرما پیارم
بدون تردید گرانترین و خوشمزهترین خرما خشک ایرانی، این محصول بوده و بیشتر در قسمت حاجی آباد استان هرمزگان، کشت میشود. شکل ظاهر خرما پیارم خشک، حالت بیضی و کشیده دارد. همچنین از نظر اندازه، بزرگ بوده و شیرینی آن نیز، مناسب است.
- خرما آلویی یا لولو
این مدل از خرما خشک، صادارتی بوده و بسیار خوشمزه است. به دلیل شباهت ظاهری آن به آلو، نام آلویی را بر آن نهادهاند. شکل ظاهری آن گرد، گوشتی و حفره دار است.
- خرما کبکاب
از مشخصات ظاهری این خرما خشک شده، میتوان به پوست ضخیم و طعم شیرین اشاره کرد. این مدل از چیپس میوههای خرما، طرفداران بسیار در ایران دارد.
- خرما استعمران یا سایر
خرما استعمران از نظر ظاهر، شباهت بسیاری به خرما آلو داشته و در استان زیبایی خوزستان، تولید میشود. رنگ این خرما خشک قرمز متمایل به قهوهای، اندازه آن کمی کوتاه و ظاهره حفره دار است.
- خرما زاهدی
بدون تردید از محبوبترین خرما خشک ایرانی، زاهدی است که امکان تشخیص آن به لحاظ ظاهر، بسیار ساده خواهد بود. زیرا دارای اندازه متوسط، پوستی تقریباً ضخیم و رنگی زرد است.
- خرما ربی
خرما ربی از نظر ظاهر، بسیار شبیه خرماهای خشک پیارم بوده؛ اما یک تفاوت بزرگ میان این دو وجود دارد، شیرینی خرما ربی کمتر از پیارم خواهد بود. این خرما در استان سیستان و بلوچستان، کشت خواهد شد.
طرز تهیه خرما خشک
در صورتی که با توجه به فوائد بسیار و علاقه شخصی، میخواهید که خرما را در خانه خشک کنید؛ میتوانید از چند روش استفاده کنید. در رابطه با اصلیترین روشهای خشک کردن خرما، در ادامه توضیحات مناسبی ارائه شده است.
روش سنتی
این روش از گذشتههای بسیار دور، کاربرد داشته و در این روش خشک کردن خرما، شما باید چند مرحله را به ترتیب انجام دهید.
- ابتدا خرما را خوب بشوئید.
- سپس آنها روی زمین و زیر نور خورشید، پهن کنید. البته در صورت تمایل، میتوانید هسته آن را خارج کرده و سپس مرحله پهن کردن روی زمین را انجام دهید.
- در طول مدت خشک شدن خرماها، آنها را چند بار زیر و رو کنید تا رطوبت خرما، زودتر خشک شود. با اینکار خرماهای شما، بهتر خشک شده و همچنین دارای ظاهری زیباتری میشوند.
خشک کردن خرما در فر
- در این روش، ابتدا خرما را شسته و در سینی فر، بچینید.
- فر را در دمای ۱۲۰ درجه فارنهایت یا ۴۹ درجه سانتی گراد قرار دهید تا خوب گرم شود.
- اکنون سینی فر را با یک دماسنج، درون فر قرار دهید.
- هنگامی که دمای فر با توجه به دماسنج، به زیر ۱۰۰ درجه فارنهایت یا ۳۸ درجه سانتی گراد، رسید؛ دوبار آن را روشن کنید.
- پس از رسیدن دمای فر به ۱۲۰ درجه فارنهایت یا ۴۹ درجه سانتی گراد، مجدداً آن را خاموش کنید.
- این فرآیند را باید چند بار انجام دهید تا از خشک شدن خرماها، مطمئن شوید.
نگهداری خرما خشک برای مدت طولانی
مطمئناً یکی از اصلیترین دغدغه شما پس از انتخاب و خرید خرما خشک، شیوه نگهداری صحیح آن است تا امکان استفاده طولانی مدت را، داشته باشید. در چنین موقعیتی با رعایت چند نکته ساده و مهم، میتوانید چیپس میوه خرما را، مدت زمان طولانی و بدون علائم خرابی مورد مصرف قرار دهید
اصلیترین نکات مهم برای نگهداری خرماهای خشک شده، عبارت هستند از:
- قرار دادن آن در ظرف دربسته یا شیشهای
- دور کردن از نور خورشید و گرما اجاق گاز
- قرار دادن ظرف در یخچال
مصرف خرما خشک برای چه کسانی مضر است؟
بدون تردید یکی از پر فائدهترین میوه مناطق گرمسیری، خرما خشک است که در میزان مصرف آن، تعادل را رعایت کرد. در صورت مصرف بیش از اندازه، ممکن است دچار مشکلاتی شوید. برخی از مضرات مصرف بیش از اندازه چیپس میوه خرما، عبارت است از:
- تولیدکنندگان این چیس میوه برای نگهداری بهتر آن، ماده افزودنی سولفیت به آن اضافه میکنند که این ماده، باعث ایجاد مشکلات شکمی مانند نفخ یا اسهال میشود.
- یکی از اصلیترین فوائد مصرف چیپس میوه خرما، کاهش علائم آلرژیک و حساسیت است. اما مصرف آن به افرادی که دچار بیماری آسم هستند، توصیه نمیشود؛ زیرا در خرما خشک شده، کپک بسیار وجود دارد که بیماران آسمی، به آن حساسیت دارند.
- ماده افزودنی سولفیت در خرماهای خشک، منجر به ایجاد جوشهای پوستی خواهد شد.
- میزان کالری موجود در خرماهای خشک، بسیار بوده و افراد با مصرف بیش از اندازه، احتمالا دچار اضافه وزن یا چاقی میشوند.
- مصرف چیپس میوه خرما، برای کودکان ممنوع است. زیرا هضم کردن آن برای کودکان، دشوار بوده و همچنین خرماهای خشک را، باید از دسترس نوزادان دور کرد؛ زیرا خوردن این میوه خوشمزه، احتمال خفگی یا مسدود شدن نای آنها را به دنبال دارد.
- میزان پتاسیم موجود در خرماهای خشک، بسیار است. بنابراین مصرف بیش از اندازه آن، میتواند منجر به ایجاد بیماری هیپرکلامی شود. این بیماری، به دلیل افزایش سطح پتاسیم خون به وجود میآید.