طرز تهیه میوه خشک در آفتاب به صورت گام به گام

خشک کردن میوه با آفتاب

اگر به پیشینه طرز تهیه میوه خشک نگاهی گذرا بیندازیم، درخواهیم یافت که خشک کردن میوه با آفتاب (Sun) و در فضای باز، قدیمی ترین روش تولید میوه خشک در جهان بوده است؛ تهیه میوه خشک با آفتاب، در خانه و توسط بانوان عزیز، سالهای سال است که به خوبی انجام می شود و انواع میوه خشک خانگی تولید می گردد. همین دلیل سبب شد تا میوانو به صورت مفصل و گام به گام، به آموزش تولید میوه خشک زیر نور خورشید بپردازد.

اگر در مورد میوه خشک و اینکه میوه خشک چیست اطلاعات کافی را کسب کرده باشید، خواهید دانست که روش تهیه میوه خشک با آفتاب، به گونه ای آسان ترین و در دسترس ترین روش هم محسوب می شود و حتی شما نیز می توانید با کمترین ابزار و با دنبال کردن مراحل زیر، اقدام به تولید انواع میوه های خشک شده نمائید.

مراحل خشک کردن میوه با آفتاب

  1. برای خشک کردن میوه با آفتاب باید میوه‌های رسیده که له نشده‌اند انتخاب کنید و به آرامی با آب سرد بشویید. توجه داشته باشید که قسمت‌های خراب و لکه‌دار میوه‌ها را جدا کرده و در صورت داشتن هسته، طوری که به میوه آسیب نرسد از میوه خارج کنید.

در غیر این صورت مدت زمان خشک شدن میوه خیلی طولانی خواهد شد یا هسته جلو آفتاب داغ شده و موجب گندیده شدن میوه می‌شود.

  1. میوه‌های شسته شده را روی دستمالی تمیز قرار دهید و اجازه دهید در هوای آزاد خشک شوند. یا می‌توانید با استفاده از یک دستمال تمیز و بدون پرز آن‌ها را خیلی آرام خشک کنید.
  2. اگر عادت دارید که بعضی از میوه‌ها را با پوست میل کنید پس به صورت خشک‌شده هم با آن مشکلی نخواهید داشت و می‌توانید با پوست خشک کنید. البته که بعضی از میوه‌ها مثل کیوی، پرتقال گرچه با پوست قابل خوردن نیستند؛ اما اگر با پوست‌شان خشک شوند ظاهری بهتر خواهند داشت. در هر صورت این به سلیقه شما بستگی دارد.
پیشنهاد مطالعه:  چه عواملی در قیمت میوه های خشک موثر است

چنانچه می‌خواهید پوست میوه را جدا کنید بهتر است تا جای ممکن به میوه آسیب نزنید. کاری که شما می‌توانید برای پوست کندن میوه انجام دهید این است که  یک علامت ضربدر در زیر میوه‌‌ها (فقط پوست‌شان) ایجاد کنید.

اکنون میوه‌ها را داخل ظرف آب‌جوش قرار داده و بعد از 30 ثانیه میوه‌ها را بیرون بیاورید. فورا داخل یک ظرف آب‌یخ بریزید. حالا به‌راحتی می‌توان پوست میوه‌ها را جدا کرد.

  1. در این مرحله برای پیشگیری از سیاه یا قهوه‌ای شدن برگه‌های میوه باید 1 لیوان آب‌لیمو را با 4 لیوان آب مخلوط کرده تا به محض اسلایس کردن میوه‌ها، آن‌ها را داخل این ترکیب قرار دهید.

اگر هم می‌خواهید چیپس میوه‌ها ظاهری براق داشته باشند، 3-4 قاشق غذاخوری شکر یا عسل را به این ترکیب اضافه کنید.

  1. برای خشک کردن میوه با آفتاب، باید میوه را به قطعات نیم الی یک سانتی‌متر برش دهید تا زود‌تر خشک شوند. توجه داشته باشید که میوه‌های کوچک مثل توت‌فرنگی، بلوبری، زغال اخته، گیلاس و زردآلو نیازی به اسلایس ندارند و می‌توان آن‌ها کامل یا نصف خشک کرد.
  • هرچه اسلایس میوه‌ها نازک‌تر باشد، سریع‌تر آبگیری و خشک می‌شوند.
  • میوه‌ها را یک اندازه برش دهید تا به طور همزمان خشک شوند. کمک گرفتن از دستگاه اسلایسر بهترین گزینه برای این کار است.
  1. بعد از گذشت 5-10 دقیقه از غوطه‌ور کردن میوه‌ها در ترکیب آب و آب‌لیمو، آن‌ها را داخل آبکش بریزید و دوباره اجازه دهید تا خشک شوند.
  2. یک سینی بزرگ یا توری ضد‌زنگ را با مقدار کمی روغن چرب کرده و میوه‌ها را خیلی مرتب (طوری که روی هم قرار نگیرند.) روی آن بچینید.
  3. برای خشک کردن میوه در فضای باز، باید سینی را جلو نور مستقیم خورشید قرار داد. دو عدد آجر زیر سینی یا توری ضد‌زنگ، گذاشته تا از زمین فاصله داشته باشد و هوا به طور یکسان در زیر و روی آن جریان یابد. این کار برای سریع‌تر خشک شدن میوه‌هاست.
  4. کل سینی را با یک پارچه توری بپوشانید تا میوه‌ها از نشتستن حشرات و گرد و خاک در امان باشد. می‌توانید از گیره‌های لباس برای فیکس کردن پارچه توری و سینی کمک بگیرید.
  5. اگر از قبل وضعیت آب و هوا را می‌دانستید و روز‌های آفتابی را برای تولید میوه خشک با آفتاب، انتخاب کرده‌اید در عرض 3-4 روز، چیپس میوه‌های شما آماده خواهند شد.
پیشنهاد مطالعه:  با تمامی فواید و مضرات کیوی خشک آشنا شوید

در طول این چند روز باید، روزی یک بار (ترجیحا صبح) میوه‌ها را به طرف دیگر برگردانید. این کار باعث می‌شود تا نور خورشید به همه قسمت‌های آن بتابد و هم هوا بخورد که نهایتا همزمان خشک خواهند شد.

نکته:
  • در طول این چند روز حواستان باشد که سایه روی میوه‌ها نیفتد.
  • توجه داشته باشید که حتما شب‌ها سینی میوه‌ها را به داخل خانه بیاورید. چون سردی و رطوبت هوای شب، باعث می‌شود تا میوه‌ها دیر‌تر خشک شوند.
  1. بعد از سه الی چهار روز به احتمال زیاد میوه‌ها چروک و خشک شده‌اند. برای اینکه مطمئن شوید که داخل آن‌ها هم خشک شده‌اند یکی از آن‌ها نصف کنید. کیفیت میوه خشک‌ها و زمان خشک شدن آن بستگی به اندازه برش‌های داده شده دارد پس اگر میوه‌های شما خشک نشده‌اند نگران نباشید و چند روز دیگر اجازه دهید تا کاملا خشک شوند.
  2. اگر از خشک شدن میوه‌ها اطمینان دارید، سینی را جلو سایه قرار دهید و اجازه دهید گرمای خورشید از آن‌ها خارج شود. سپس به مدت 4-5 روز داخل یک ظرف درب‌دار (در دمای اتاق) بریزید. ولی درب آن را باز بگذارید روزی یک الی دو بار شیشه را تکان دهید تا رطوبت باقی‌مانده از آن‌ها خارج شود.
  3. حالا میوه خشک‌های خوش‌رنگ و خوشمزه شما آماده نگهداری هستند. اگر فکر می‌کنید به مدت 2-3 ماه آینده مصرف خواهند شد، ظرف را داخل یخچال نگهداری کنید. اگر هم حجم میوه خشک شما زیاد است و احتمالا مدت زیادی طول می‌کشد تا مصرف شوند، آن‌ها را داخل فریز نگهداری کنید.

کلام آخر

در این مطلب میوانو سعی نمود تا خشک کردن میوه با آفتاب را به صورت گام به گام به شما عزیزان آموزش دهد؛ با دانستن طرز تهیه میوه خشک در آفتاب هر شخصی به خصوص اگر جزو بانوان ایران زمین باشد، به خوبی می تواند در منزل خود اقدام به تولید میوه خشک مرغوب و خوشمزه نماید.

پیشنهاد مطالعه:  توت خشک چیست؛ طرز تهیه توت خشک

1 دیدگاه برای “طرز تهیه میوه خشک در آفتاب به صورت گام به گام

  1. حسن میگوید:

    ممنون عالی بود کاش اینکه در مرحله ۴ شکرو چطور بهش اضافه کنیم رو بیشتر توصیح میدادید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × یک =